Historia

Ränssin Kievarin historia

Ränssin Kievari on 199 vuotta vanha maalaistalo luonnonkauniilla paikalla järven rannalla. Voit kokea aidon entisaikojen kievaritunnelman ja nauttia luonnon rauhasta. Päärakennus on iso noin 600 m2 maalaistalo, joka on toiminut kievarina yli 50 vuotta 1800- ja 1900-luvun molemmin puolin. Nykyisessä käytössä talo ympäristöineen on ollut vuodesta 1987.

Päärakennuksen tupa on 110 m2, jonka nurkassa on valkoinen vanhanajan takka. Tuvan lattiasta löytyy myös hevosen kavion jälki, joka on peräisin vanhalta Kievariajalta (1800-luku). Rohkeimmat isännät ajoivat kieseillä sisälle asti.

Tuvan komistuksena on valtava haltiahirsi, joka vuonna 1818 on maksanut tasan markan. Talon nykyisessä takkahuoneessa on aiemmin ollut talon keittiö. Keittiö oli käytössä yhteensä yli 100 vuotta, siltä ajalta on vielä nähtävissä lattiaan kuluneet naisen jalanjäljet.

Ränssi sijaitsee vanhan postiväylän varrella, joka kiinnosti myös lonttoisilla alueilla piileskeleviä maantierosvoja. Ränssin tilalla on erittäin värikäs historia erilaisine tapahtumineen. Korttipeleistä, tilan menetyksestä, viinan poltosta sekä vaimojen vaihdosta on monia mielenkiintoisia tarinoita ja totuuksia.

Kesäteatterin historia

Ränssin Kievarin kesäteatterin on perustanut Mikko Eräjärvi (1945-2010) vuonna 1989, jolloin Ränssissä esitettiin näytelmä Roinilan talossa. Mikon suurena haaveena oli nähdä joskus lapsenlapsensa astuvan näyttämölle. Kesällä 2014 Mikon lapsenlapset Juho ja Erika esiintyivät kylän lapsien rooleissa ja jatkavat tuota Mikon unelmien ja haaveiden viitoittamaa tietä. Elämä on kuin näytelmä täynnä yllätyksiä, iloa ja surua sekä suuria tunteita, komediaa ja draama, jossa ihmiset ja hetket jalostuvat kauniiksi muistoiksi, kietoutuen tiiviiksi tarinaksi, joka jatkuu sukupolvesta toiseen. 

Teatterin aikakaudet

  • Ensimmäinen aikakausi: Matti Suhonen
  • Toinen aikakausi: Kari Paju
  • Kolmas aikakausi: Jussi Myllymäki

Jalustalle nostetaan myös Suomen suosituimpiin näytelmäkirjailijoihin kuuluva Heikki Luoma, joka on kirjoittanut viimeiset 11 näytelmää ja tehnyt tähän mennessä 9 kantaesitystä, jotka Jussi Myllymäki on ohjannut. Upea tiimimme on toiminut yhteistyössä Ränssin Kievarin kanssa ja tehnyt tähän mennessä kuusi kantaesitystä Ränssin Kievarissa.

Ota yhteyttä

Yhteydenotot mieluiten puhelimitse. Liikuntarajoitteiset on huomioitu erikoispalveluilla.

Ränssin Kievari  |  Kuikantie 340 |  41140 Kuikka  |  014 311 0086  |  ranssi@ranssinkievari.fi